Op kamp en de coronamaatregelen

Nog een paar weekjes en we gaan weer op kamp. We krijgen van enkele ouders vragen mbt de coronamaatregelen tijdens de kampen. Op dit moment gaat het gelukkig de goede kant op met de cijfers en zijn veel maatregelen versoepeld, maar we zijn er nog niet. Dat betekent dat we tijdens het verkennerskamp en tijdens het welpenkamp extra maatregelen hebben genomen. Uiteraard is er rekening gehouden met de meest actuele regelgeving vanuit de rijksoverheid. Vanuit onze koepelorganisatie Scouting Nederland krijgen wij gelukkig steeds een update van deze regelgeving, toegespitst op onze opkomsten. Daarnaast heeft Scouting Nederland, samen met een aantal andere jeugdorganisaties en in afstemming met de overheid aanvullende regels opgesteld omtrent de kampen. Deze voorschriften zijn voor ons leidend.

Het meest belangrijke is, zoals inmiddels iedereen weet, de 1,5m afstand-regel voor iedereen boven de 18. Dat betekent bij ons de leiding.
Tijdens het welpenkamp zien we hier niet veel problemen, we hebben het eigen terrein in Schijf met volop ruimte en kunnen hier met gemak diverse tenten voor de leiding en kinderen zetten.

Tijdens het verkennerskamp ligt dit anders. Tijdens de heen en terugreis liggen de vletten in het ruim en is de ruimte in het hoofdruim gehalveerd. We kunnen de kinderen in principe prima daar laten slapen, maar kunnen daar dan vervolgens de leiding niet meer kwijt. Dat heeft ons doen besluiten dat de leiding zonder kinderen de schepen naar Vinkeveen vaart en een week later weer terug. Zonder kinderen aan boord kan de leiding die eerste nacht verspreid door het schip slapen.
Eenmaal in Vinkeveen hebben we vergunning aangevraagd en gekregen om op de wal 4 tenten te mogen plaatsen. Dit worden slaapplaatsen voor leiding. Samen met het vooronder en het achteronder hebben we genoeg plek om de leiding op een verantwoorde manier van hun nachtrust te laten genieten. De kinderen slapen verspreid door het hoofdruim en wij zorgen voor voldoende ventilatie.

Daarnaast hebben we voor de leiding al enkele weken sneltesten ter beschikking. Dit is echter wel op vrijwillige basis en bedoeld om voorafgaand aan de opkomsten een test uit te kunnen voeren. Voor de leiding gaan deze testen ook mee met de zomerkampen. Het staat iedereen uiteraard vrij om zelf zo’n test uit te voeren, echter heft dit nooit de 1,5m maatregel op.

Tijdens het kamp blijven de overige standaard maatregelen uiteraard ook van kracht. Handen wassen, goede hygiene, er gaan extra oorthermometers mee en mocht er gedurende het kamp iemand ziek worden, dan nemen wij uiteraard direct contact op met de GGD ter plaatse alsmede met de ouders.

Wij hebben er nagenoeg alles aan gedaan om een zo veilig en vooral zo leuk mogelijk kamp te organiseren zowel voor welpen als verkenners. Hierbij conformeren wij ons aan de maatregelen zoals we ze doorkrijgen vanuit Scouting Nederland en de rijksoverheid. Er zal vast wel een keertje iets mis gaan, maar voor de hele leiding zijn de principe afspraken helder en duidelijk. We gaan ervan uit dat het een fantastisch kamp gaat worden!

Mochten er nog vragen zijn, aarzel niet en neem gerust contact op met een van de teamleiders (schipper Bergenhenegouwen of Baloe) of met schipper Durkstra.

Your comment