De Calandtroep bezit 5 lelievletten, met de zeilnummers  229, 231, 309, 311 en 1565.

Insiders weten dat de lelievlet een boot is die speciaal voor Scouting ontworpen is. Alle fotos   1 van 1 1Hij is gebouwd van 3 mm staal maar is door zijn twee luchtkasten onzinkbaar. Door zijn gewicht (het casco weegt c.a. 650 kg) en zijn kleine zeiloppervlakte (12 vierkante meter) is hij bijzonder stabiel.

De lelievlet is een boot bedoeld voor een hele bak (een groepje kinderen) dus 6 à 7 man. Die bak kan met de vlet niet alleen zeilen, maar ook roeien en wrikken. De lelievletten worden in onze groep gebruikt voor zeil-instructie en wedstrijdjes, maar vooral om spelen op het water (vinvis, trefbal, korfbal en nog veel meer) mee te doen en om avontuurlijke tochten mee te maken.

Er zijn in Nederland thans c.a. 1500 vletten in gebruik en uit de zeilnummers blijkt dat onze vletten dus al heel oud zijn. Dankzij goed onderhoud zijn ze echter nog in prima staat en kunnen ze nog vele jaren mee.

In 2004 kregen wij -in het kader van “Vletten op de Maas”- een lelievlet cadeau , de 1565 en de toenmalige 189 werd door ons verkocht. De 1565 werd gesponsord door Nederland Martiem Land en gebouwd door de Melanchton school “de Kring” uit Bleiswijk.